Thursday, July 14, 2011

KUIH BAKAR BIJAN

Errr.. bila aku buat kuih ni teringat pulak aku kat kakak aku sorang tu. Tak tercapai2 lagi hajat nak buatkan untuk kakak aku tu.. Hehheh. Tak pa , suatu hari nanti akan tertunai jugak . InsyaAllah.

Kuih bijan ni aku buat pagi semalam. Macam biasa lah , anak2 aku pergi sekolah aku pun mulalah operasi. Sekejap dan senang aja nak buatnya. Blend semua bahan dan masuk dalam oven. Sebab senang lah maka aku tidak ragu2 untuk membikinnya. Ye la, kalau dah ada yang mudah buat apa kita cari susah kan?

 
FRESH FROM OVEN..!! Belum sempat lagi aku nak bahagikan kepada lot2 kecil. Masih di dalam keadaan padang jarak padang tekukur.. tanah kering kontang sampai merekah2 permukaannya. Oppss.. itu normal la ye.. Nampak je macam gurun sahara tapi rasanya... MANTOOOOPPP..

 
Haaa... ini yang telah dibahagikan kepada lot2 kecil. Sedap ni. Rasa lemak2 gitu, manis pun sedang2 elok je. Macam biasalah.. ANAK2 SUKA, IBU PERCAYA .... Kuih ni aku suka letak bijan tebal2 kat atasnya. Aku dengan Haiqal suka rebut2 bijan yang jatuh2 kat bawah tu. Tapi, kalau Adam dia tak suka bijan. Apa lagi aku lah mangsa keadaan untuk makan part bijan tu.. Aku tak kisah pun, sebab aku suka. Cuba aku tak suka, ada aku kisah? Mesti lah aku kisah kan? Hehehe..

 
Resepi ni aku dapat dari dapur sifu alam maya aku.. Kak Ummi  yang asalnya dari Joayee. Terima kasih ya sudi share resepi ni. Tak payah la lagi aku nak kirim kat hubby aku belikan kat ofis dia sebab yang ni pun dah cukup sedap. Macam yang aku selalu beli gitu. Kalau ada acuan bunga tu mesti lagi best kan?

Bahan:-

* 1 cawan gula
* 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
* 2 cawan tepung gandum
* 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
* 2 sudu makan mentega
* 3 biji telor
* 1/2 sudu teh garam
* pewarna hijau
* bijan

Cara-Cara:-

1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (aku bakar suhu 170 C selama 1 jam 5 minit ).




Ikhlas tapi jauh...

No comments:

Post a Comment

 

MAMA IS COOKING... Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting