Salam Jumaat.... Dah masak ke belum? Dah makan ke belum? Belum makan? Alahai.. Kesian perut yang menyanyi2, bergendang gendut tali kecapi tu minta di isi2. Belum tahu nak masak apa? Oooo.. nape tak cakap.. Meh..meh kita cuba resepi ni pulak.. Ayam ada tak ? Kalau tak da, tak pa.. kita postpone esok. Esok cuti kan? So, esok boleh pergi pasar beli bahan2 sumer peh tu kita terbang ke KASHMIR.!!! Yeaahahhahh.... ( Eh.. pesal aku ni? Anything wrong? )
AYAM KASHMIR... Ala2 Bollywood gitu. Salman Khan, Shah Rukh Khan, Ali Khan, Ahmad Khan mesti dah familiar sangat punya resepi ni. Asal kejadian resepi ini berada di dapur aku, gara2 terpesona dengan dapur Kak Azlita la ni. Apa2 pun sesiapa yang belum cuba , silalah cuba. Gerenti lancar je speaking Hindustan lepas tu.
Kenapa aku try resepi ni? Sebab aku nak habiskan rempah beriani yang tak habis2 lagi tu. Menghabiskan stok di samping mencuba resepi baru. Kalau Kak Ita makan dengan nasi kismis, aku lawankan dengan nasi putih biasa je.. Janji makan panas2 semua jadi sedap. Kalau ada lebihan , boleh guna untuk cicah dengan roti Gardenia tu je ke, roti canai ke.. Semua sedap !! Janji jangan lupa baca Bismillah..okey..
Ok la jom kita teropong resepinya di bawah. Manalah tahu dah ada stok bahan2 di rumah, boleh mula dah memasak. JOMMM..
1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka
Bahan A
6 biji bawang merah - dihiris
1/2 labu bawang besar - dihiris
3 bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
Bahan B
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili ( aku guna cili kering yang dikisar)
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato - dipotong kecil
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang - dipotong
Cara2:
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
- Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan.
- Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
Ikhlas tapi jauh...
No comments:
Post a Comment