Assalamualaikum...
Hari ini masih dalam mode western. Bagi insan-insan penggemar western food, resepi ini memang tidak menghampakan!
Sedap banget...
Resepi asal dari sini. Jom tengok resepi!
Bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan
2 cawan makaroni + 1 cawan pasta spirals (direbus al dente - saya guna macaroni semuanya)
150 g daging kisar
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit garam
1 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit garam
1 sudu besar mentega
Sos Putih :
2 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesedale atau 30 g krim keju ( saya guna keju cheddar mature yang diparut)
sedikit garam dan gula
keju mozarella dan cheddar yang diparut oregano.
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesedale atau 30 g krim keju ( saya guna keju cheddar mature yang diparut)
sedikit garam dan gula
keju mozarella dan cheddar yang diparut oregano.
Cara-cara :
Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering.
Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
Sementara itu, untuk sos putih :
Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk.
Kemudian masukkan keju cheddar. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar.
Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega.
Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
Taburkan keju parut dan oregano.
Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya.
No comments:
Post a Comment