Ini hidangan khas untuk anak saudara yang menjadi tetamu istimewa minggu ini.
Keputusan di saat akhir apabile menu lain yang dirancang awal terpaksa dibatalkan disebabkan ayam yang tidak sudi melembutkan diri dalam tempoh yang singkat.
Ini menu kegemaran aku dan anak sulung. Yang lain, teguh dengan lidah kemelayuan sehingga menghalang diri merasai kenikmatan menu ini.
Jom kita intai resepinya:
Bahan-bahan
1 kilo kentang
50 ml susu segar
50 ml butter
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam.
50 ml susu segar
50 ml butter
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam.
50g butter
50g tepung gandum
300 ml susu segar
2 tuna dalam tin.( 185 g)
2 batang daun bawang
2 sudu besar daun parsli
120 g keju cheddar (matured) - diparut
100 g keju mozarella
50g tepung gandum
300 ml susu segar
2 tuna dalam tin.( 185 g)
2 batang daun bawang
2 sudu besar daun parsli
120 g keju cheddar (matured) - diparut
100 g keju mozarella
Cara-cara
1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Setelah empuk, tapis air dan lenyekkan hingga halus.
3. Masukkan mentega dan susu.
4. Gaul rata.
5. Masukkan garam dan lada hitam.
6. Ketepikan.
2. Setelah empuk, tapis air dan lenyekkan hingga halus.
3. Masukkan mentega dan susu.
4. Gaul rata.
5. Masukkan garam dan lada hitam.
6. Ketepikan.
Sementara itu...
1. Panaskan oven 200°C.
2. Cairkan mentega.
3. Masukkan tepung gandum. Kacau dengan senduk kayu sehingga masak. ( tiada lagi rasa tepung)
4. Masukkan susu dan kacau sehingga pekat.
5. Dalam bekas tahan panas, masukkan tuna.
6. Campurkan keju cheddar yang diparut, daun parsli, daun bawang.
7. Gaulkan dengan sos putih tadi ( campuran tepung, susu dan mentega).
8. Kacau sebati dan ratakn dalam mangkuk.
9. Letakkan adunan kentang di atasnya. Ratakan.
10. Taburkan dengan keju mozarella.
11. Masak selama 15-20 minit sehingga bahagian atas kelihatan keperangan-perangan.
12. Sedia untuk dimakan!
1. Panaskan oven 200°C.
2. Cairkan mentega.
3. Masukkan tepung gandum. Kacau dengan senduk kayu sehingga masak. ( tiada lagi rasa tepung)
4. Masukkan susu dan kacau sehingga pekat.
5. Dalam bekas tahan panas, masukkan tuna.
6. Campurkan keju cheddar yang diparut, daun parsli, daun bawang.
7. Gaulkan dengan sos putih tadi ( campuran tepung, susu dan mentega).
8. Kacau sebati dan ratakn dalam mangkuk.
9. Letakkan adunan kentang di atasnya. Ratakan.
10. Taburkan dengan keju mozarella.
11. Masak selama 15-20 minit sehingga bahagian atas kelihatan keperangan-perangan.
12. Sedia untuk dimakan!
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment