Pagi-pagi dah buntu memikirkan mahu sediakan sarapan. Lalu aku teringat resepi pan cake yang sudah lama aku simpan. Baru hari ini berjaya bereksperimen.
Resepi aku ambil di ida-homelicious.
Anak-anak suka....ibu percaya. Belum sempat berhidang sudah licin setiap kali masak.
Mari kita intai apa resepi rahsianya.. Semudah A, B, C....
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung
3 sudu besar baking powder
2 sudu teh baking soda/soda bikarbonat
1 sudu teh garam
2 sb campur 1 st gula
3 sudu besar baking powder
2 sudu teh baking soda/soda bikarbonat
1 sudu teh garam
2 sb campur 1 st gula
CARA
-Campurkan semua bahan.
-Goncang kuat-kuat sampai sebati.
-Boleh digunakan untuk 4, 5 kali
-Goncang kuat-kuat sampai sebati.
-Boleh digunakan untuk 4, 5 kali
Utk sekali bancuhan:
1 cawan campuran tepung siap kat atas tu
1 biji telur
1 cawan susu (i use full cream milk)
1 sb mentega cair/minyak
1 biji telur
1 cawan susu (i use full cream milk)
1 sb mentega cair/minyak
-Campurkan semua bahan. Pastikan tidak overmix.
-Panaskan non-stick pan.
-Tuang menggunakan senduk ke dalam pan ( bergantung kepada saiz yang dikehendaki).
-Bila nampak berbuih bahagian atas, terbalikkan dan tunggu sehingga keperangan.
-Siap!.
-Panaskan non-stick pan.
-Tuang menggunakan senduk ke dalam pan ( bergantung kepada saiz yang dikehendaki).
-Bila nampak berbuih bahagian atas, terbalikkan dan tunggu sehingga keperangan.
-Siap!.
No comments:
Post a Comment