Ini kegemaran anak2 aku dan encik hubby aku..dan tidak lupa tukang masaknya juga lah kan...?Nak buat pun senang... Sebab senanglah maka kita kena rajin2..kerap2 sikit buat kan? Nak minum petang sesuai.. nak buat breakfast atau bekal anak sekolah pun sesuai...
Hendak lagi cepat kita masak inti siap2..esok pagi2 cuma tinggal balut dalam puff je... 1/2 jam pun dah siap.. Inti pun boleh kita pelbagaikan.. nak inti tuna pun boleh... nak inti sardin pun boleh... tapi... jangan lah sampai guna inti kelapa..!!! Tak sesuwai gitu...
Ok la jom kita layan resepi hari ni.. PUFF SARDIN. Ini merupakan resepi yang mula2 sekali aku teruja untuk mencuba di blog Kak Ummi. Tapi kali ni aku guna inti sardin ( versi aku )...
INTI SARDIN:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah
1 tin sardin ( dihancurkan ikannya )
1 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
1 bungkus puff pastry jenama KAWAN ( 10 keping)
CARA2NYA
- Bawang merah, bawang putih , cili merah dan halia ditumbuk .
- Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
- Masukkan sardin yang telah dihancurkan.
- Masukkan garam
- Perahkan limau kasturi.
- Kacau rata dan masak hingga agak kering.
- Angkat dan ketepikan.
- Isikan 1 sudu besar tuna ke atas pastry.
- Lipatkan pastry dan tutupkan hujungnyer dgn garfu. Ulang sehingga habis semua puff.
- Susun puff atas dulang pembakar.
- Sapukan permukaan puff dgn telur.
- Bakar puff pada suhu 200C selama 20 minit atau sehingga kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment