Monday, June 27, 2011

BEEF LASAGNA


Assalamualaikum wbt.

Semalam puas aku berlegar ke dapur sana sini demi nak mencari sesuap lasagna.. Aku impikan yang paling best dan menepati citarasa aku... Aku kepingin beneeeerr nak makan lasagna buatan sendiri.... Lagipun semalam birthday aku.. Jadi apa salahnya aku syok sendiri dengan lasagna hasil 'air tangan' sendiri.... hehhehe....

Hasil imaginasi aku dengan pelbagai pilihan resepi lasagna yang mengancam jiwa...gambar2 yang menggugat rasa... akhirnya aku muncul dengan pilihan yang memang TEPAT..!!! Memang sedap...!!! Memang kelassss.... Aku bagi 5 bintang gitu... Sebab aku suka..... Bak kata orang...mulut bisa berbohong...tapi lidah ngakk bisa berbohong dong..!!


Bercakap banyak pun tiada guna... semuaya sudah selamat ke dalam perut.... yang tinggal hanyalah resepi buat pengganti... Jom kita layan ..!!

Resepinya aku ambil disini..
(Original resepi from Kuchai FP)

Bahan-bahan:
Kulit lasagna ikut suka yg kena rebus dulu or takpayah
Mozarella cheese

Sos Daging
1 block daging kisar RAMLY (400g)
1 tin cendawan butang potong dadu
1 biji bawang besar potong dadu
5 ulas bawang putih ketuk & cincang
1 sudu besar cili boh ( ini aku tak letak sebab x nak pedas sangat..sesuai untuk anak makan..)
2 sudu besar tomato pure
1 tin kecik PREGO tomato sos (original)
2 sudu sos cili
1 kuib pati ayam KNORR
sedikit lada hitam & oregano
gula & garam secukupnya

Sos Putih
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 kotak (250ml) susu full cream
1/2 bar cheedar cheese potong dadu / parut if rajin
sedikit lada sulah & garam

Cara-cara memasak

Sos Daging
  1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan cili boh & tumis sampai kering kemudian masukkan daging.
  3. Bila daging empuk masukkan sos PREGO, tomato puree, sos cili, kiub ayam, oregano & lada hitam.
  4. Masak hingga sebati kemudian masukkan cendawan butang.

Sos Putih
  1. Cairkan butter, then masukkan tepung atas api sederhana.
  2. Bila dah sebati tepung & butter masukkan susu & kacau atas api sederhana jugak sampai pekat. Masukkan garam (jgn byk) dan lada sulah.
  3. Masukkan cheese & tutup api.

Cara susun:
  1. Letaklah sikit sos daging kat base mangkuk or aluminium foil supaya tak lekat nanti. Susun lasagna rapat2 kemudian lapis sos daging dan kemudian sos putih.
  2. Tabur mozarella cheese byk2.
  3. Ulang sampai penuh mangkuk diakhiri taburan cheese di atas sekali.
  4. Bakar pada suhu 180-185 darjah celsius selama 45 minit.
  5. Tunggu lasagna sejuk sikit supaya senang nak potong.




Ikhlas tapi jauh...

1 comment:

 

MAMA IS COOKING... Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting