Sunday, February 9, 2014

Mushroom Soup

Sekian lama aku mengidam sup cendawan ini. Akhirnya, terbuka juga hati untuk membuatnya hari ini.
Itu pun selepas anakanda bersenandung teringin makan sup cendawan.
Seperiuk berjaya diselesaikan dengan sekali hadap. Yang membuat 'special request', makannya bertambah-tambah.
Berbaloi-baloi rasanya. Rupa-rupanya, tidaklah sesusah mana pun. Resepi aku ambil di sini.
Jom kita masak..!
Bahan-Bahan :-
200-300gm (about 7-8 pcs) cendawan butang saiz sederhana dihiris nipis
90gm of butter / margarine
1 bawang besar- dipotong dadu kecil
1 ulas bawang putih – diketuk
1.2 lliter stok ayam (boleh juga gunakan kiub ayam  1-2 ketul) – didihkan air dan masukkan kiub tadi – kemudian ketepikan.
1/2 cawan krim atau 1 cawan susu segar/cair (mana-mana yang ada)
3 sudu besar tepung gandum.
1 ranting Parsli – sekiranya ada
Lada hitam dan garam secukup rasa.
Penyediaannya
1. Panaskan butter/margarine tadi di dalam periuk sederhana dan masukkan bawang besar dan bawang putih tadi. Goreng seketika sampai bawang layu dan jangan sampai bawang bertukar warna.
2. Kemudian masukkan cendawan butang tadi dan kacau selama 2-3 minit.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkan stok ayam tadi – kacau sebati dan biarkan mendidih.
6. Selepas mendidih – ketepikan sup tadi dan biarkan sejuk seketika.
7. Dengan menggunakan “food processor” atau “blender” hancurkan (blend) sup tadi sehingga sebati.
8. Masukkan kembali sup tadi ke dalam periuk dan masukkan krim atau susu dan biarkan mendidih.
9. Selepas mendidih – matikan api dan hidangkan ketika panas.
10. Taburkan parsli dan lada hitam di atas sup.

1 comment:

  1. Рекомендую:) проститутки 200 Киев

    Упругое, горячее молодое тело и душа для тебя! Приезжай! Я настоящая ЯГОДКА! Мыслители, которые не были воинствующими атеистами в подростковом возрасте, к сорока годам наверняка станут безбожниками.

    ReplyDelete

 

MAMA IS COOKING... Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting