Friday, July 29, 2011

ROLL TUNA SANDWICH

ROTI...ROTI....Siapa mau beli roti ?? Best..best.. rasa macam nak lompat2 pun ada bila dah siap roti ni. Dah lama aku intai2 resepi ni kat blog  CMG. Blog Kak Ummi pun ada.  Semua kata sedap! Itu yang buat aku teruja nak try tu. Tapi macam tak konfiden pun ada. Kang keras ke apa ke roti hasil tangan aku tu.. tak ke kuciwa aku nanti.. apatah lagi mereka2 yang menunggu 'hasil eksperimen' aku ni... Hahaha... Tapi belum cuba belum tahu kan?

 
Ini lah dia hasil eksperimen aku .. Roll Tuna Sandwich. Adusss... Gumbiranya hati ini, bagai menari2 di dalam. Betuuuulll..... sedap ni. Untuk satu adunan ni aku boleh dapat dalam 10 ketul. Yang kategori dewasa makan sorang 2 ketul.. budak2 1 ketul. Memang kenyang! Tak makan nasi dah malam tu..

 
Errr.. tak ada la comey macam CMG . Tapi sekurang2nya aku dah dapat menghayati rasanya yang  bagaimana, kesedapannnya tahap mana dan yang paling PENTING... 100% HOMEMADE. Ok la tu kan?

 

Ada sesiapa yang teringin nak cuba. Meh aku tempek resepi di sini ye! Kot2 aku nak buat lagi sekali ke, dengan rupa yang lebih anggun ke kan?


BAHAN-BAHANNYA :-)

250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday") ~ 1 sudu besar
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang) ~ aku bahagi dua dari sebiji telur
6 gram instant yeast ~ 1 1/2 tsb
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

BAHAN INTI TUNA :-)

1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 pokok daun bawang, hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK DOH :-
 Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. 
Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. 

KAEDAH LAIN :-
Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).

2. UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :-

Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.

3. Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabut baki hirisan daun bawang dan lada hitam. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya....

p//s : Untuk step by step bergambar sila ke dapur CMG



Ikhlas tapi jauh...

AYAM MADU BERKICAP

Aku tengok dalam botol , ada sikit lagi madu nak dihabiskan. Dan aku  pun dengan semangat berapi2 mulalah menggeledah  senarai2 resepi 'waiting-list'.  Cabut undi, buang undi, cabut undi, buang undi beberapa kali last2 aku buat keputusan yang nekad untuk buat yang ini...AYAM MADU BERKICAP.

 
Waaaa... hasilnya memang sangat tidak mengecewakan. Rasanya memang umphhh... sehingga menjilat jari. Jadi misi aku hari ini dah tercapai : PERTAMA : Menghabiskan madu hingga ke titisan yang terakhir dan KEDUA: menu tengahari dah settle . YESSSS!!!

 
Resepi ni adalah kombinasi manis2 madu, masin2 kicap, pedas2 cili, masam2 perahan lemon. Pendek kata.. MACAM-MACAM ADA...Anak2 aku pun suka. Jadi macam biasa lah.. ANAK SUKA, IBU PERCAYA... ala2 iklan gitu..

 
Resepi ni aku import dari blog Dayang Jack. Terima kasih sumbangkan resepi yang sedap ini. Lain kali kalau ada resepi yang sedap2 tu tinggal2 kan lah lagi dalam blog tu. Nanti saya pergi ambil ye..!

 
Ok lah..jom kita jenguk2 resepinya, cara2nya..kot2 bahan dah ada boleh la kita mulakan projek..JOM!

Bahan-bahan :

* 1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan. Kemudian digaul dgn sedikit serbuk kunyit & garam & digoreng hingga 1/2 masak) ( aku buat 1/2 ekor je )

* 5 biji bawang merah (dikisar)
* 2 ulas bawang putih (dikisar)
* 1 cm halia (dikisar)
* 3-4 biji cili padi (diketuk) ( tak masukkan pun. Nanti kanak2 riang dalam rumah terlebih pedas pulak)
* 1 sudu makan cili kering kisar
* sedikit hirisan daun ketumbar ( tak ada stok. Aku ganti daun sup sahaja)
* 1 sb kicap pekat
* kicap manis secukupnya ( aku letak 2 sudu besar)
* sos cili secukupnya ( aku letak 1 sudu besar )
* 1 sb sos tiram
* 2 sudu besar jus lemon
* 1-2 sb madu (dibancuh dgn sedikit air)
* sedikit hirisan kapsikum ( guna cili merah )

Cara-cara :

1. Tumis bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat dan kicap manis. Boleh tambah sedikit air dan biarkan ia mendidih seketika.
3. Masukkan ayam, hirisan cili, cili padi dan daun ketumbar. Gaulkan rata2.
4. Kemudian masukkan madu dan jus lemon. Kacau lagi hingga kuah pekat.
5. Hidangkan setelah masak.



Ikhlas tapi jauh...

Wednesday, July 27, 2011

KEK LOBAK

Assalamualaikum semua..... Sihat ke? Harap2 semua sihat gembira lah hendaknya ye.. Nak gembirakan lagi hati tu jom kita masak2, jamu2 selera tu.. Bukan takat gembira, riang gembira lagi.. Ok la .. hari ni kita masak kek karot lah!  Alang2 aku dah beli carrot banyak dengan niat suci murni semata2 nak buat dan merasa kek karot ni. Teruja juga aku dengan resepi ni sebab selalu yang aku buat aku tak letak kelapa kering tapi yang ini ada la pulak.. Mmmm..macamana la agaknya rasanya ye? Nak tahu kena cubalah kan...

 
Tapi kan mak aiiii... jenuh aku nak mengabiskan kek ni. Anak2 aku ( selain Balqis lah yang sentiasa memberi moral support yang tidak berbelah bagi kepada mamanya ini atas setiap resepi baru yang dicuba.. hehhe) yang lain.. mmmm.. ditengoknya kacang walnut.. dicungkil2 , dibuang2.. Alahai..kalaulah dia tahu betapa sedapnya kacang tu tentu dia tak pandang sepi sampai sebegitu sekali .. Apakan daya.. tapi aku tak kisah lah.. sebab aku la pulak yang tukang mengutipnya. Sebab aku suka walnut!!

 
Resepi ni aku ambil dari 1001 Resepi. Aku buat kek nya semata2 tanpa topping2 di atas. Namun tetap sedap. Terima kasih kepada penyumbang resepi..


Ingredients

2 cups plain flour
2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 1/2 teaspoons cinnamon
4 large eggs
1 1/2 cups oil
2 cups caster sugar
2 3/4 cups coarsely grated carrots
1 (8ounce) can crushed pineapple ( aku tak letak)
3/4 cup chopped walnuts or pecans
1 cup shredded coconut or desiccated coconut

Topping cream cheese frosting

1/2 cup butter1 (8ounce) package cream cheese
1 1/2 teaspoons vanilla essence
1 lb icing sugar

Method

  1. Sift together all dry ingredients.
  2. In large bowl, stir together sugar, eggs and oil with wooden spoon until well blended, about 5 minute.
  3. Add flour mixture a little at a time, mixing well after each addition.
  4. Add carrots, nuts, pineapple and coconut and blend thoroughly (squeez juice from carrots and pineapple).
  5. Bake in grease and line springform pan for about 60 to 90mins @ 180°C.
  6. Cream cheese frosting - cream butter, cream cheese and vanilla. 
  7. Add icing sugar a little at a time and blend well. 
  8. Add a tsp of milk if the mixture too thick.



Ikhlas tapi jauh...

ROTI JOHN TUNA

Hari ini jom kita breakfast roti..! Selalu aku guna daging tapi hari ni aku malas nak keluarkan daging yang masih keras macam batu tu dari dalam freezer. Jadi aku gunakan sahaja alternatif lain yang lebih cepat dan pantas. Customer semua dah nyanyi lapar...lapar.! Jadi, aku harus bergerak PANTAS!! Yeahhh...

 
Simple je aku buat . Sayur mayur pun tak ada. Dah habis daaaa... Jadi hiasan mayonis itu adalah paling TERhebat yang dapat aku persembahkan. Hikhikhik..
 
Balqis bawa dua ketul untuk bekal sekolah. Haiqal tak layan sebabnya dia kantoi aku letak bawang .. terus dia REJECT!! Adusss... pegawai SIRIM yang satu ni memang tiada kompromi dengan spesies bawang ni. Cerewet bebenor pasal makan. Tapi kalau sekali dia suka, dia puji sampai melangit!  
 
Wokey.. tak perlu cakap banyak2.. Sesiapa teringin nak cuba boleh lah ambil resepi ni ye..

Bahan2:

* 1 tin tuna
* 1/2 biji bawang besar - potong dadu kecil
* garam
* 4 biji telur
* daun sup - cincang halus
* sedikit lada sulah
* minyak@butter
* Roti Hotdog (boleh dapat 6-7 roti - bergantung kepada banyak mana inti yang diletakkan)
* Sos Cili@Tomato dan mayonis

Cara-cara
* Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan tuna. Perasakan dengan garam. Masukkan lada  sulah dan masak hingga agak kering.
* Di dalam mangkuk lain, kocok2kan telur, masukkan tuna tadi dan juga daun sup. Kacau.
* Panaskan butter@minyak sedikit ke dalam kuali. Tuang telur dan tuna tadi. Belah roti tak putus dan di dalam keadaan roti terbuka, letakkan roti di atas telur. Jika menggunakan kuali besar bolehlah buat banyak sekaligus. Tak perlu balik2kan. Bila telur dah masak, angkat terus roti dari kuali.
* Paipkan sos dan juga mayonis. Boleh juga jika ingin letakkan salad , tomato dan seangkatannya. Kemudian lipat semula roti itu. Potong dan siap dihidang.



Ikhlas tapi jauh...

Tuesday, July 26, 2011

PUDING LAPIS KOPI MOCCA

Assalamualaikum...

Wah..banyak hari juga aku cuti meng'entry' resepi di sini. Rindu la pulak rasanya. Memang berhajat nak masukkan entry yang memang dah beratur panjang cuma tak sempat nak 'mengarang'. Maka kekallah entry2 tu di dalam peti draft. Hahaha... macam la sibuk bebenor. Bagaimanapun, pada yang sudi2 melawat sepanjang ketiadaan aku di dapur tu diucapkan terima kasih banyak2.  Buat la macam rumah sendiri ye. Kopi , gula semua ada dalam almari tu. Pandai2 lah bawa diri.. asalkan jangan sepah2 sudah la.. 

 
Sekarang ni cuaca panas. Jadi memang ngam sangat kalau kita puding-memuding ni kan? Makan sejuk2.. aduhhhh .. damai aja masuk ke tekak. Lupakan seketika tentang terik mentari.. Isyk..isyk.. Puding ni dah lama aku intai2. Berkilat2 macam sedaaaap sangat. Tapi nak buat lapis2 tu yang buat aku mati semangat tu. Time tengah melapis kang  anak nangis la.. nak itu la.. nak ini la...

Tapi part lapis melapis ni, kalau nasib menyebelahi aku memang sempat la juga tengok kejadiannya yang cantik tu. Tapi kebanyakannya, memang ada2 aja watak2 sampingan yang suka menguji ketenangan aku melapis...jadi selalu la ada kes2 lapisan tak sempat nak keras dan yang sewaktu dengannya. Dan untuk kali ini.. ini sahajalah hasil yang terbaik dapat aku persembahkan. ..Lalalala..

 
"MIRROR..MIRROR IN THE PUDDING....Who is the handsome  boy in the world?" Berkilat2 sampai boleh buat cermin. Cuba teka muka siapa la tu yang enterprem dalam puding di atas tu? Sibuk aja mama nak ambik ga,mbar. Nak makan pun terbantut haihhh..

 
Bagaimanapun puding ni memang sedap. Sapa2 yang suka main lapis2 tu silalah copy resepi ni. Resepi aku ambil dari dapur Naz's COSK. Dah buat tu hantar la sepinggan ke sini. Nanti aku kasi alamat...


[A] Bahan-bahan Puding Mokka :

* 10 gm serbuk agar-agar
* 400 ml air
* 3/4 cawan gula pasir
* 2 Tbsp + 1 tsp tepung jagung, larutkan dengan 100 ml air
* 600 ml susu segar
* 2 Tbsp serbuk koko, dilarutkan dengan 60 ml air panas

Cara-cara :

1. Masukkan air, serbuk agar-agar dan juga gula pasir ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan serbuk agar-agar serta gula larut.
2. Masukkan larutan tepung jagung, susu segar dan juga larutan koko. Kacau rata. Biarkan di atas api yang paling kecil atau boleh merendam periuk di dalam satu bekas lain yang berisi air panas. Tujuannya untuk mengelakkan larutan agar-agar dari membeku sebelum habis digunakan.

[B] Bahan-bahan Puding Kopi :

* 10 gm serbuk agar-agar
* 1 liter air
* 1/2 cawan gula pasir
* 3 tsp serbuk kopi segera  (aku guna Old Town White Coffee HAZELNUT )
* 1 tsp perisa mocca

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Biarkan di atas api yang paling kecil atau letakkan periuk ke dalam bekas yang berisi air panas untuk mengelakkan larutan agar-agar membeku sebelum habis digunakan.


Cara Menyediakan Puding Kopi Mokka :

1. Sedikan loyang atau acuan kegemaran anda. Basahkan bahagian dalamnya dengan air.
2. Tuang atau sendukkan adunan puding mokka ke dalam acuan. Biarkan ia mengeras.
3. Kemudian, sendukkan pula adunan puding kopi ke dalam acuan tadi. Biar ia mengeras.
4. Buat hingga habis semua adunan digunakan. Simpan di dalam peti sejuk. Hidangkan apabila telah keras sepenuhnya. 



Ikhlas tapi jauh...

Saturday, July 23, 2011

MIHUN SINGAPURA

Salam sejahtera di hujung minggu... Dah makan? Masak apa pagi ni? Mesti semua dah kekenyangan menikmati menu pagi ni.. Alhamdulillah..

 
Pagi ni jom kita ke Singapura! Mesti semua dah familiar sangat dengan menu ni kan? Biasa2 saja.. Selalu kita goreng bihun yang berkaler , hari ni kita buat yang hitam putih pulak la.. Cuma kita kaler sikit sana sini biar nampak berseri. Takkan muka je nak berseri kan, hidangan pun kena juga nampak berseri. Barulah bertambah2 selera nak makan..

 
Aku macam biasa la..guna fishball sebagai rencah. Nak kata aku ni stokis fishball pun boleh, dealer pun boleh! Apa taknya, sikit2 fishball.. sikit2 fishball... tak lama lagi ada la tu yang melamar aku jadi duta fishball ni.. Tapi aku tak mau, aku sibuk dengan anak2 dan macam2 lagi..  OK itu sessi perasan sudah selesai. Kita kembali ke dunia sebenar..

 
Aku buat ni sebab Kak Ummi dok tayang2 bihun Singapore nya hari tu. Inilah hasilnya.. Jom kita intai resepi Kak Ummi ni. Tapi banyak yang aku skip ..heheh.. sebab banyak bahan yang tak ada.. Tapi masih layak dinamakan MIHUN SINGAPURA kot ... Macamana tu wahai Singaporean?


Bahan-bahan:-

* 1 paket meehoon (rendam dan toskan)
* 200 gm bunga kobis ( tak letak)
* 1 batang carrot - potong halus2
* 1/4 biji kobis ( puuuunnn tak letak)
* 2 biji cili (merah dan hijau)
* 1 labu bawang besar - dadu
* 5 ulas bawang putih - racik halus
* 15 ekor udang basah (errr...tak letak juga)
* 2 ekor sotong sederhana besar ( tak ada..nak letak camner?)
* 2 keping isi ayam - potong kecil
* 1 paket bebola ikan (fishball) - belah 2 ( aku guna dua peket..huh..puas hati!)
* 1 paket kek ikan (fishcake) - potong nipis ( tak letak puuunnn)
* 3/4 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
* 1/2 sudu kecil lada sulah
* 1 sudu besar kicap cair
* 1 sudu besar sos tiram
* Sedikit air untuk melembutkan mihun
* Garam

Bahan Sos Cili Kicap (dikisar bersama):- ( aku tak berapa rajin nak buat..)


* 15 tangkai cili padi
* 1/4 cawan kicap pekat
* 3 sudu besar kicap cair
* 1 sudu teh cuka
* garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang kecil hingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan ayam, kacau sebentar.
3. Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, kicap dan sos tiram diikuti dengan fishball, sotong dan udang.  Kacau lagi.
4. Masukkan karot dan bunga kobis. diikuti dengan sayur kobis, cili potong dan garam.
5. Tambah air sedikit dan masukkan meehoon. Kacau rata hingga meehoon lembut (tambah air jika perlu).
6. Bila sudah masak, hidangkan bersama sambal kicap dan cili padi. Taburkan bawang goreng..


Ikhlas tapi jauh...

Friday, July 22, 2011

POPIA NESTUM

Tak tahu apa nak kunyah petang2 ? Haa... apa kata cuba buat yang ini. Sedap ni..! Boleh divariasikan dengan macam2 cara.. nak pedas ke, masin ke, manis ke.. ikut kita la.. Tapi untuk kali ni kita guna nestum la ye? 

 
Nak buat ni aku gunakan kaedah 3G. "GULUNG, GORENG dan GAUL". Kejap je buat.. (nak habiskan lagilah sekejap). 

 
Nak tahu cara2nya ? MEH ikut aku...

bahan2:
1 peket besar kulit popia (anggaran 40 keping)
1/2 cawan gula pasir dikisar halus
1/2 cawan nestum dikisar juga
1/3 horlicks

Cara2:
  1. Kulit popia digulung, dan dilekatkan dihujungnya dengan tepung gandum yang dicampurkan dengan air.
  2. Gunting pendek2 kulit popia yang sudah siap digulung.
  3. Goreng di dalam minyak yang banyak
  4. Biarkan sejuk.
  5. Satukan semua bahan serbuk  menjadi satu...kemudian gaul rata bersama kulit popia yg dah siap digoreng tadi.
  6. Siap untuk dikunyah2..
 

Ikhlas tapi jauh...

SOSEJ CAMPUR

Resepi ni mesti budak2 suka... Satu demi satu fishball dan sosej diangkutnya. Tup2 dah licin!! Mamanya tinggal carrot je la . Katanya "Untuk terangkan mata mama ".  Isykk.isyk..

 
Resepi ni simple aja. Memandangkan anakanda2 aku ni suka sangat ratah fisball dan yang sekufu dengannya maka kita kasi gorenglah!

 
Konon2 nak jadikan lauk untuk dimakan dengan nasi. Tapi belum sempat hidang nasi, lauk yang satu ni dah licin. Kurang dah satu lauk...  Tapi disebabkan masing2 dah kenyang meratah, nasi pun dah tak layan.

 
Resepi ni aku ambil dari buku resepi "Senangnya Memasak Bersama MamaFari" yang belum terbit2 lagi ni. Resepinya di bawah ye..

Bahan2:

2 ulas bawang putih ( dicincang halus ) 
4 batang sosej ( dipotong sesuka hati )
1 bungkus fishball (dipotong sesuka hati )
1 batang carrot ( pun dipotong sesuka hati )
1 tangkai cili merah
2 biji telur
daun bawang/sup
garam dan lada sulah secukup rasa


Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak.
  2. Tumis bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan fishball dan sosej. Goreng sekejap hingga masak.
  4. Kemudian masukkan carrot dan cili merah.
  5. Pecahkan telur dan dikacau sebentar. 
  6. Tambahkan garam dan lada sulah. Taburkan dengan daun bawang/sup.
  7. Dah siap!!!


Ikhlas tapi jauh...

AYAM KASHMIR

Salam Jumaat.... Dah masak ke belum? Dah makan ke belum? Belum makan? Alahai..  Kesian perut yang menyanyi2, bergendang gendut tali kecapi tu minta di isi2. Belum tahu nak masak apa? Oooo.. nape tak cakap.. Meh..meh kita cuba resepi ni pulak.. Ayam ada tak ? Kalau tak da, tak pa.. kita postpone esok. Esok cuti kan? So, esok boleh pergi pasar beli bahan2 sumer peh tu kita terbang ke KASHMIR.!!! Yeaahahhahh.... ( Eh.. pesal aku ni? Anything wrong? )

 

AYAM KASHMIR... Ala2 Bollywood gitu.  Salman Khan, Shah Rukh Khan, Ali Khan, Ahmad Khan mesti dah familiar sangat punya resepi ni. Asal kejadian resepi ini berada di dapur aku, gara2 terpesona dengan dapur Kak Azlita la ni. Apa2 pun sesiapa yang belum cuba , silalah cuba.  Gerenti lancar je speaking Hindustan lepas tu.

 
Kenapa aku try resepi ni? Sebab aku nak habiskan rempah beriani yang tak habis2 lagi tu. Menghabiskan stok di samping mencuba resepi baru. Kalau Kak Ita makan dengan nasi kismis, aku lawankan dengan nasi putih biasa je.. Janji makan panas2 semua jadi sedap. Kalau ada lebihan , boleh guna untuk cicah dengan roti Gardenia tu je ke, roti canai ke.. Semua sedap !! Janji jangan lupa baca Bismillah..okey..

 
Ok la jom kita teropong resepinya di bawah. Manalah tahu dah ada stok bahan2 di rumah, boleh mula dah memasak. JOMMM..


1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka

Bahan A

6 biji bawang merah - dihiris
1/2 labu bawang besar - dihiris
3 bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari

Bahan B

3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili ( aku guna cili kering yang dikisar)
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato - dipotong kecil
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang - dipotong

Cara2:

  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
  2. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
  3. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan.
  4. Biarkan ia masak.
  5. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
  6. Hidangkan setelah masak.



Ikhlas tapi jauh...

Thursday, July 21, 2011

CUSTARD TEA CAKE

Dah lama intai2 resepi ni kat blog Kak Kida. Tapi tak terbuat2, ada-ada je resepi yang potong queue. Jadi sebelum dia merajuk, aku pun buat la cepat2. Tak sia2 aku buat. Balqis sekali suap, dua kali puji, suap lagi sekali, tiga kali puji. Isykk... aku pun dah sampai di awangan2 tak berpijak di bumi nyata dah. Tapi apa yang perhatikan, spesies2 kek ni selalunya kaum Hawa yang suka. Kaum Adam ni tak berapa nak layan sangat. Tapi tak kisah lah kan, diorang tak berapa nak minat pun aku tak paksa.. dapat aku makan lebih.   Selera masing2 la kan..

 
Kek ni ada kelainan sikit. Diletakkan sos kastad di dalamnya. Elok di makan bila dah betul2 sejuk jadi kastad tu pun dah keras sikit. Tapi aku ... ah...malas la nak cerita..!! 

Kalau guna adunan yang  diberikan memang sikit. Tambah pulak kita kena buat dua lapisan ( dasar dan penutup) jadi kalau guna adunan resepi ni kena pastikan guna loyang kecil sebab nanti tak cukup/padan pula untuk letak lapisan untuk menutupi sos kastad tu.  Jadi kalau nak guna loyan besar, kenalah buat 2 adunan.  Ini ikut pengalaman aku la...

 
Kalau Hasue buat 2 adunan untuk kastad, aku pula buat 3 adunan. Hehehe.. ( jangan marah eh cikgu..) . Tapi ok juga aku buat 3 adunan. Selain di'cukai' oleh pegawai2 kastam kat rumah ni (termasuk aku), rasanya lagi best bila letak inti banyak2 sikit kan.  

 
Ini lah dia hasilnya kek aku ini. Nak tengok resepinya? JOM IKUT AKU...


BAHAN KEK :-)

125 gram mentega 
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri ( aku guna 3/4 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil b.powder)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-) ( aku buat 3 adunan untuk sebiji kek )

1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar 
15 gram mentega 
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci  Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!




Ikhlas tapi jauh...

NASI GORENG CINA

Kenapa namanya Nasi Goreng Cina ek? Sebab asalnya masakan cina ke? Tak kisah lah apa2 pun.. tapi atas dasar mesra rakyat, apa  kata aku nak namakan dia Nasi Goreng 1 Malaysia.. ok tak? Isykk... macam nak bagi nama anak la pulak aiii...

 
Nasi ni sempoi ya amat.. Sempoi2 pun sedap! Makan pulak panas2. Lawan pulak dengan sambal kicap.. alahai.. Kali ini aku guna rencah fish ball je.. ayam dah out of stock, udang pun sama. Tak pe, itu perkara kecil saja dong.. bisa di atuuurr..

 
Anak2 aku (yang kecik dua orang tu la ) kalau nampak fishball memanjang nak kidnapped fish baaaaaal  jer. Nasi tak mau makan.. Ngelat betul. Sekadar penghias pinggan je nasik tu pun. Habis dikutip licinnya fish ball tu. Tak cukup pinggan sendiri, pergi pulak nyendeng pinggan orang lain. Kalau sapa2 tanak kasi.. terus aim nasik tambah..!! Aiseyman..! Ini macam kalu, orang belakang alamat tinggal nasik kosong je la...

 
Ok la.. tak yah celoteh panjang2. Jom kita belek2 resepinya. Resepi aku ambil dari buku resepi "Senangnya Memasak Nasi Chef Hanieliza".  Aku adjust2 sikit ikut apa yang ada..

Bahan:-

1 mangkuk nasi sejuk (diperoi)
2 biji telor
100 gm udang ( aku guna fishball)
100 gm sayur campur ( aku potong dadu carrot )
1 pokok daun bawang (dipotong pendek)
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih ( dicincang halus )
1 sudu kecil lada hitam biji ( aku guna lada sulah )

Cara Memasak:-

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
Masukkan telor dan biarkan sebentar.
Apabila telor sudah separuh masak, kacau supaya hancur sedikit.
Masukkan sayur campur dan fishball. Kemudian kacau rata.
Masukkan nasi ,garam dan lada sulah . Kacau rata hingga nampak berasap dan tutup api.
Masukkan potongan daun bawang dan kacau rata.
Angkat dan hidangkan dalam pinggan bersama salad dan keropok.


Ikhlas tapi jauh...

Wednesday, July 20, 2011

APAM BELANG

Pertama kali dalam sejarah masak-memasak  aku guna kaedah membelang2 ni. Best jugak ye.. macam masuk kelas seni  la pulak. Tapi ini pun kira seni la kan.. SENI MEMASAK. Hasil belang membelang ni tentunya lebih menyelerakan selain nampak lebih camtik. Terima kasih Kak Azlita kerana menunjuk ajar step by step cara2 membelang ni. Ini lah hasilnya assignment yang diberi. Yang lubang2 di permukaan tu, buat2 tak nampak aja lah ye..

 
Aku menggabungkan tiga warna yang aku rasakan bersesuaian berdasarkan apa yang ada di rumah. Warna coklat aku gunakan perisa mocca,  warna kuning aku gunakan perisa pisang manakala warna hijau aku gunakan paste pandan. Waahh.. mantop jugak rasanya..  Part membelang tu yang aku suka.  Ini versi anak2 aku belum bangun tidur. Kalau diorang tumpang sekaki aku pun tak berapa nak pasti macamana versi belangnya. Hehheh..

 
Bila dah dibelangkan macam ni , rasanya pun boleh divariasikan. Jadi tak adalah statik pada satu rasa sahaja . Nak cuba? Meh kita intai2 resepinya ...




APAM BELANG

by: Shamama
sumber : Ucu Faridah

Bahan2:
4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
220 gm gula halus
250 ml santan kara (aku guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
1 sudu teh baking powder
pewarna

Cara:

Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)


Ikhlas tapi jauh...

SUP EKOR LEMBU ( Chef Wan )

MARI..  MARI.. . Kita makan Sup Ekor!!!

Sebenarnya ni saja je aku nak menge'test' Pressure Cooker (PC ) baru. Nak tahu juga kehebatan encik PC kita tu. Kalau kerja ok aku nak ambik jadi buruh tetap kat rumah aku. Tapi..gaji tak ada la..kira macam kerja amal gitu...Nak pakai PC ni kena bersedia fizikal dan mental. Ilmu pun kena cukup. Kalau tak mahunya berterabur satu dapur. 

Disebabkan kesedaran betapa pentingnya menuntut ilmu maka aku dengan cekal hatinya mencari 'pusat2 pengajian' percuma yang menawarkan kursus menggunakan PC. Dipendekkan cerita,  akhirnya, berjumpalah aku dengan 'tok guru' yang nyata begitu arif tentang selok belok PC ni dari A to Z. Penerangan yang  diberikan bukan setakat panjang, malahan sangatlah lebar..!!  Terima kasih banyak2 Profesor Hasue kerana sudi jadi 'manual interactive' akak eh..!! Satu sen pun tak payah bayar, memang hundred percent PERCUMA..!! ( JOM, Rebutlah peluang ini sementara stok masih ada..)...Heheh... sorry la Sue ye. Jangan kang lepas ni jadi kaunter pertanyaan sudah lah.. Anyway.. Sue ni sup semangkuk eh? 

 
Wokeh..wokeh... aku akui memang best guna PC ni. Aku punya phobia pun sudah hilang. Makin menjadi2 semangat aku nak masak guna PC. Sikit2 guna PC.. sikit2 guna PC. Ini macam kalu, gas yang semakin mahal tu boleh tahan sampai 5 bulan gamaknye ye? 

Yang kelakarnya masak pakai PC ni satu kampung boleh tahu aku tengah masak! Bising kemain..mengganggu ketenteraman awam. TIDAK SESUAI DIGUNAKAN SELEPAS JAM 12 TGH MLM. Masa mula2 guna tu, tentera2 aku kat rumah bila time bunyi wisel tu jer semua berlari ke dapur terutama yang si kecik2 tu la. Sibuk bertanya  itu ini maklumat2 yang diperlukan untuk buat report pada pegawai atasan. "Bunyi apa tu?".." Tak bahaya ke?" ..." Tak meletup ke?".. " Kenapa ada asap? " Haisyyy.. dah la mama tengah suspen first time guna, macam2 pulak ditanya nye...Sebatu aku duduk haaa... ( Cuma tak ada la sampai peringkat aku pakai topi dan jacket keselamatan. Kira ok la tu.. hahhaha)

 
Haaa... ini la dia hasil eksperimen aku ..! Sedap ni... tapi bagi aku , aku lebih suka cicah dengan roti kalau sup versi macam ni daripada makan dengan nasi. Resepi ni asalnya dari Chef Wan tapi aku ambil di sini. Sebenarnya , aku ada 2 pilihan resepi untuk sup ekor ni. Tapi aku nak sangat2 cuba yang ni sebab ada kelainan dari segi bahan2 yang digunakan. Tak pernah pulak aku gunakan tomato puri untuk sup. Dan hasilnya memang tidak mengecewakan.  Selain ekor lembu, kita juga boleh gantikan dengan tulang lembu atau daging tetel pun best ...!!

 
Jom kita tengok resepinya. Manalah tahu terbuka hati untuk mencubanya..heheh

 Bahan-bahan:

  • 125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran
  • 500g ekor lembu  
  • 2 sb ketumbar tumbuk ( aku guna serbuk)
  •  1 sb jntan putih
  •  1 sb jintan manis
  •  1 1/2 sb puri tomato
  •  6 cwn air  ( aku guna 4 cawan air)
  •  1 btg karot - didadu
  •  2 btg saderi - didadu (tak letak)
  •  1 biji kentang - didadu 
  •  garam, lada hitam yg baru dikisar
  •  daun ketumbar - dihiris2
  •  bawang goreng 


Rempah Tumis:
  •  4 bj buah pelaga
  •  1 cm kulit kayu manis
  •  6 kuntum bunga cengkih 
  • 2 kuntum bunga lawang 


Dikisar Halus2:
  •  10 ulas bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih
  •  2 btg serai, dihiris2 ( aku ketuk ja, tak hiris pun)
  •  1 cm halia 


Cara:

1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan .
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sebelum menghidang.

Catatan: Utk jimat masa, masak sup ni dgn dlm masa 25min ( aku buat 30 minit) dgn periuk tekanan. Tetapi airnya hendaklah dikurangkan menjadi 1l @ 4 cwn shj.

***rebus guna periuk biasa dkt 2 jam baru masak.



Ikhlas tapi jauh...
 

MAMA IS COOKING... Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting